Primăvara - timpul călătoriilor

Spațiul aerian pare misterios și neatins. Omul a căutat mereu să cucerească cerul. Primele zboruri cunoscute din istorie se referă la 559 e.n. Din nefericire, el a fost asociat cu un eveniment trist, și anume, în China, o persoană condamnată la moarte a fost atașată de un zmeu care a zburat cu câțiva metri deasupra zidurilor orașului.

Din punct de vedere științific primele schițe serioase ale aparatului de zbor și a parașutei pot fi considerate schițele lui Leonardo da Vinci, realizate de el în anul 1475. Ei le-au dat oamenilor posibilitatea să viseze la cucerirea cerului.

În fine unul dintre cele mai serioase evenimente din explorarea spațiului ceresc este considerat a fi zborul fraților Orvil și Wilbor Wright. Primul lor zbor în avionul "Wright Flyer" în 1903 a fost de 12 secunde, iar distanța a constituit 37 de metri. Al doilea zbor a durat 13 secunde, au fost depășiți 53 de metri, iar cel de-al treilea a fost de 15 secunde, mărind distanța de zbor cu aproape 8 metri. Altitudinea de zbor a fost la aproximativ 3 metri deasupra solului. Frații Wright au transformat visele zborurilor de pasageri pe aeronave în realitate.

Dezvoltarea aviației a fost promovată de evenimente triste pentru istoria omenirii - Războaiele Mondiale (I Război - 1914-1918, Războiul II - 1939-1945). Din nefericire, acțiunile militare contribuie adesea la progresul în anumite domenii de activitate, ceea ce este exact ceea ce a fost aviația.

Aproape pe parcursul întregului secol XX s-au înregistrat progrese în industria aeronautică: au fost proiectate avioanele reactive, s-au rezolvat problemele în structura avioanelor, a fost creat   avionul popular și în zilele noatre Boeing.

În secolul 21, a existat o tendință de a crea și de a dezvolta aeronave operate de la distanță sau complet autonome. În aprilie 2001, o aeronavă RQ-4 Global Hawk fără pilot a zburat de la baza aeriană Edwards în Statele Unite în Australia fără oprire și realimentare. Acesta este cel mai lung zbor între două puncte, realizat vreodată de o aeronavă fără pilot, timpul de zbor a fost de 23 ore și 23 de minute. Este greu de imaginat că mai puțin de o sută de ani mai în urmă, aeronavele nu au putut petrece mai mult de 15 secunde pe cer.

Și astăzi, oamenii continuă să exploreze spațiul ceresc și să îmbunătățească aeronavele. Potrivit unor date, la ziua de azi în lume sunt exploatate mai mult de 35 de mii de avioane și 57 mii de elicoptere, iar acest număr crește în fiecare zi.

Toate aceste realizări au devenit posibile numai pentru că o persoană nu a încetat niciodată să viseze și să aspere la mai mult.