Simpla, dar nobila Ungaria!

Este o greșeală să credem că zborul este periculos. Statisticile și popularitatea transportului aerian confirmă acest lucru. Cu toate acestea, nu numai acești indicatori sunt responsabili pentru siguranța zborului. Există o serie de organizații specializate responsabile de calitatea zborului și deservirea la aeroporturi și la bordul aeronavelor.

De exemplu, IATA este o asociație internațională de transport aerian. IATA este asociația comercială a companiilor aeriene din lume, reprezentând aproximativ 265 de companii aeriene, și anume aproximativ 83% din traficul aerian total. IATA ajută liniile aeriene să opereze în condiții de siguranță, în mod fiabil, eficient și economic, în conformitate cu regulile bine definite.

De asemenea, în Europa există organizația Eurocontrol, care se ocupă de securitatea aeriană. Eurocontrol a fost fondată în 1960. Aceasta, la ziua de azi, numără 41 de membri, inclusiv Republica Moldova. Eurocontrol coordonează și controlează traficul aerian în întreaga Europă.

Spațiul aerian al Europei este considerat cel mai aglomerat din lume, astfel încât Comisia Europeană a înaintat inițiativa "Cerul unic al Europei". Conform acestei inițiative, divizarea spațiului aerian și gestionarea acestuia vor fi aceleași pentru majoritatea țărilor europene.  

Introducerea inițiativei a adus beneficii tuturor utilizatorilor spațiului aerian din punct de vedere a siguranței și a efictivității folosirii spațiului aerian și a controlului traficului cât în interiorul, atât și în afara UE. În 2006, 27 de state membre ale UE au semnat un acord privind PPE. Ulterior, acest acord a fost semnat de Republica Moldova.

În plus, în Europa există ECAC (Conferința Europeană a Aviației Civile) - o organizație interguvernamentală înființată de Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI) și de Consiliul Europei. ECAC lucrează la dezvoltarea unui sistem de securitate în spațiul aerian, precum și la creșterea eficienței și stabilității acestuia. O sarcină importantă a ECAS este dezvoltarea unei politici prin care toate statele membre ale organizației vor interacționa în mod eficient și sigur între ele și cu alte părți ale lumii. Prioritățile strategice ale organizației sunt fiabilitatea, siguranța și mediul înconjurător. Aceasta numără 44 de state membre. Moldova este membru al ECAC din 1996.

Astfel, Republica Moldova participă la ECAC, Eurocontrol și UEM. Acest lucru demonstrează că țara este implicată activ în dezvoltarea aviației în regiune și în atingerea obiectivului de creare a unui spațiu aerian unic în Europa și, de asemenea, se ocupă de siguranța zborurilor.